top of page

/ When the Belfast child sings again
2019

When the Belfast child sings again vertelt het verhaal over de jongeren in Belfast, Noord-Ierland. Zij groeien op met de gevolgen van The Troubles: de 29 jaar durende burgeroorlog tussen de katholieke en protestantse gemeenschappen in Noord-Ierland. Belfast werd het toneel van vuurgevechten, bomaanslagen en executies. Nu, 24 jaar na het vredesakkoord van 1998, staan er nog steeds muren van soms wel 12 meter hoog die de stad op vele plekken verdelen. Ook gaan er elke avond nog poorten dicht om de gemeenschappen van elkaar te scheiden.  De vele muren, hekken en andere soorten afscheidingen kenmerken de afstandelijkheid en verdeeldheid van de stad. Het kille straatbeeld maakt dat het verleden niet snel wordt vergeten.

 

Hoewel het de afgelopen jaren relatief rustig was, is er door de aanstormende Brexit weer veel onrust in de stad. De angst voor een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland en het verlaten van de Europese Unie is groot. 

 

Deze serie laat de jongeren zien op een kwetsbare leeftijd, waarin ze zelf keuzes zullen gaan maken. Vooral de oudere generatie houdt de situatie in stand, waar de jongeren graag steeds meer verbetering en verbondenheid willen zien in de stad. Op dit moment groeien zij vaak nog op aan hun eigen kant van de muur en met de eenzijdige verhalen van hun ouders. Doordat steeds meer jongeren meedoen aan projecten van jeugdcentra, waarbij zowel katholieke als protestantse jongeren samenkomen, is dit aan het veranderen. Zij zien graag de muren verdwijnen, zodat ze samen met elkaar kunnen opgroeien. 

/ © 2022  Lynn Schüller
  • Gray Instagram Icon
bottom of page